Cunoaşterea de sine

Toţi avem impresia că ne cunoaştem. Mai mult sau mai puţin. Credem că ştim cine suntem, ce vrem, ce avem de făcut şi care ne sunt valorile.  Asta până în momentul când realizăm că avem din ce în ce mai puţin timp pentru noi, pentru prieteni, pentru lucrurile care ne plac, ne interesează, iar atunci apare o stare de insatisfacţie, frustrare, cearta cu noi înşine sau chiar cu cei din jurul nostru, pentru că ceva nu e bine ordonat în interiorul nostru. Şi începem să ne punem întrebări: Cine sunt? Ce vreau? Ce am de făcut? Care îmi sunt priorităţile?
Mohandas Ghandi spunea:

Fericirea apare atunci când ceea ce spui, ceea ce gândeşti şi ceea ce faci sunt în armonie.

Deeeci… la ce ne foloseşte să ne cunoaştem pe noi înşine?

Să te cunoşti înseamnă să crezi în tine, să fii conştient de ceea este important pentru tine, să faci ceea ce îţi propui, SĂ ŞTII CE VREI.

Mulţi oameni nu fac ceea ce îşi doresc cu adevărat să facă, sau poate chiar ceea ce ar trebui să facă, iar una din cele mai întâlnite scuze, lamentabilă, de altfel, este lipsa de motivaţie, pentru că nu ştim exact pentru ce dorim să facem unele lucruri, nu ne vine cheful să ne apucăm de ceva anume pentru că nici nu ne este clar ce rol are acel lucru, de ce îl facem, intervine rutina şi uităm care a fost scopul iniţial. Avem nevoie de motivaţie, iar ea apare atunci când deja nu te mai întrebi pentru ce faci un anumit lucru ci cum să îl faci din ce în ce mai bine astfel încât să fie în armonie cu tine însuţi/însăţi şi cu valorile tale.

Să te cunoşti înseamnă să ai abilitatea să alegi, conform cu cine ştii că eşti şi ce îţi doreşti în momentul de faţă, nu din indiferenţă sau pentru a fi pe placul altora din diverse motive. Înseamnă să te îndrepţi conştient spre împlinirea unor obiective care contează pentru tine şi care te satisfac pe deplin. Tu eşti singurul care îşi dirijează viaţa în direcţia ce te face să te simţi împlinit, mulţumit de tine..

brainSă te cunoşti pe tine însuţi este prima cerinţă pe care raţiunea ne-o cere. Cine nu îşi cunoaşte defectele, nu şi le poate îndrepta, cine nu îşi cunoaşte nevoile, nu şi le poate împlini, cine nu ştie ce vrea, nu poate fi mulţumit cu nimic.

S-au scris multe cărţi cu privire la cunoaşterea de sine, dar nimeni nu îţi va putea spune exact, vreodată, cum să faci asta. Să ajungi să te cunoşti nu e un lucru uşor şi nu poate fi făcut de oricine.. cei mai mulţi dintre noi fie ne subapreciem, fie ne supra-apreciem. Important însă este să ne cunoaştem aşa cum suntem în realitate. Abia atunci cred că vom putea fi mulţumiţi, cu adevărat, de noi înşine.

 

Leave a Reply