Ergoterapia la vârsta a treia

Perioada de bătrânete se caracterizează prin numeroase schimbări fizice şi senzoriale (de exemplu, văzul se degradează prin reducerea capacităţii de adaptare a cristalinului, scade sensibilitatea auditivă absolută, precum şi cea tactilă) care au un impact asupra sănătăţii mentale prin modificarea modului în care individul se percepe pe sine şi lumea înconjurătoare.

Sistemul nervos central este în continuă degradare datorită capacităţii mai reduse a organismului de a satisface nevoile de oxigenare, irigare şi alimentare a creierului. Creşterea numarului neuronilor care ies din funcţie are drept consecinţă scăderea mobilităţii proceselor de excitaţie şi inhibiţie, precum şi creşterea latenţei emiterii răspunsurilor la excitanţi complecşi.

     Schimbările de natură biologică induc şi schimbări de natură psihică:

 • apar sentimente de incapacitate care afectează negativ imaginea de sine
 • se diminuează memoria de scurtă durată, scade capacitatea de concentrare a atenţiei
 • sunt afectate activităţile intelectuale care cer viteza de reacţie
 • scade forţa de argumentare
 • scade  interesul pentru activităţi noi şi se diminuează cel pentru activităţile obişnuite.

Datorita imbatranirii sistemului neuro-hormonal se produc schimbari in maniera de relationare la mediul social si cel familial, cu necesitatea formarii unor scheme noi de adaptare si modalitati de rezolvare a problemelor. Cu cat persoana este mai in varsta, cu atat pare sa fie mai dificila si dureroasa adaptarea la situatii neprevazute. Constientizarea acestor limitari si modificari poate duce la episoade mai lungi sau mai scurte de depresie, caracterizate prin: lipsa de interes, tristete, lipsa de speranta, melancolie, scaderea stimei de sine, a increderii in sine, sentimente de inutilitate,  insomnii si o viziune pesimista atat asupra prezentului, cat si a viitorului.

In contextul acestor schimbari, ergoterapiaterapia prin munca, forma fundamentala a terapiei ocupationale- ajuta la valorificarea la maxim a potentialului fizic si psihic.

Munca este cea mai importantă formă de activitate umană, care sintetizeaza în ea manifestările omului ca structură fiziologică, psihologică şi socială şi în care sunt implicate toate componentele psihismului uman: mecanisme, procese, trairi si stari psihice.

Terapia prin munca vine in intampinarea satisfacerii unor nevoi specifice varstei a treia, si anume:

 •  nevoi legate de securitate afectiva si afiliere: pensionarii efectueaza o munca in cadrul unui colectiv care le slujeste ca suport afectiv si totodata le da sentimentul apartenentei la un grup (care constituie in acelasi timp si cadrul in care sunt amplificate legaturile afective dintre membrii acestuia)
 • nevoi legate de stima de sine: faptul ca sunt utili si inca pot produce ceva ajuta la mentinerea stimei de sine la un nivel functional
 • nevoi de socializare si comunicare, reflectate in dorinta de prietenie si relatii interpersonale apropiate

Printre obiectivele de natura psihologica ale ergoterapiei, am putea enumera:

 •  stimularea activitatii psihomotorii si a creativitatii, datorita dimensiunii transformative a muncii, in vederea redobandirii autonomiei
 • combaterea sentimentului de neputinta si izolare sociala- surse primare ale angoasei existentiale in aceasta etapa
 • mentinerea capacitatilor de cooperare si intrajutorare, de respect pentru munca si valorile altora
 • corectarea unor tulburari afectiv-emotionale
 • dezvoltare credintei ca  prin folosirea  unor capacitati precum : harnicia, seriozitatea, constiinciozitatea, politetea, perseverenta, ordinea, punctualitatea etc. pensionarul poate deveni folositor atat sie insusi,  cat si celor din jurul sau
 • înlăturarea unor comportamente si reactii aberante care pot aparea din cauza unei gestionari neadecvate a sentimentelor de limitare a capacitatilor si posibilitatilor
 • adoptarea unor obiceiuri sociale adaptativ-integrative
 • educatia pentru concentrarea pe aptitudinile prezente, eventual compensarea celor absente
 • constientizarea unui nou sens al vietii si a faptului ca batranetea nu e o boala, ci un alt stadiu al vietii

Pentru ca ergoterapia sa-si atinga obiectivele, este important ca solicitarea fizica si/sau psihica sa fie adaptata la posibilitatea persoanei, altfel poate aparea oboseala, descurajarea, stresul si scaderea interesului fata de activitatea respectiva. O alta conditie ar fi crearea unei ambiante placute si alegerea unui mediu care sa fie cat mai aproape de conditiile si forma activitatii desfasurate in conditii normale. De asemenea, este indicat sa se tina cont si de experienta personala a pensionarului si de preferintele lui.

Leave a Reply