Putem să învingem dependenţa?

Când auzim cuvântul dependenţă, automat ne gândim la droguri, alcool, tutun, sau alte vicii mai mult sau mai puţin grave şi uităm că fiecare dintre noi se luptă cu (cel puţin) o dependenţă. Fie că este vorba despre dependenţa de muzică, filme, cărţi, dans, ţigări, ciocolată, sex, droguri, chiar şi de oameni.

Pornind de la ideea filmului Thanks for sharing (Tentaţii irezistibile),  o comedie ce ilustrează viaţa a trei persoane dependente de sex, mi-am pus clasica întrebare Eu sunt dependentă de ceva? Şi dacă da, de ce?

Primul meu instinct a fost să spun… nu. Nu sunt dependentă de nimic. Poate beau Coca-Cola în mod excesiv, da, sau ascult muzică aproape mereu. Dar asta doar pentru că îmi place să beau Cola şi îmi place să ascult muzică. Nimic mai normal.  Şi totuşi, care este diferenţa dintre îmi place să şi sunt dependentă de

Dependenţa de un lucru, persoană, sau activitate este atunci când în lipsa acestora se creează un dezechilibru şi apar diferite frustrări. Nu te mai poţi concentra şi te gândeşti doar la lipsa acelui lucru. Cum mi se întâmplă mie dacă nu beau Coca-Cola o perioadă, spre exemplu. Sau dacă nu-mi mai merg căştile.

În cazurile grave de dependență se poate ajunge și la acte antisociale pentru a procura lucrul de care dependenții au nevoie, de exemplu, dependenții de droguri ajung să fure și chiar să ucidă pentru a face rost de substanța fără de care nu mai pot continua. Iar dacă dependența este de o persoană cu care sunt, sau au fost sau poate n-au fost niciodată într-o relație, ajung atât de obsedați de prezența acesteia, încât se transformă în adevărați stalkers, uneori fiind nevoie de o interdicție judecătorească pentru a-i opri.

Putem să ne învingem dependenţa? De unul singur, poate că nu, însă cu ajutorul unui psihoterapeut specializat, în mod sigur da. Dependenţele de orice fel se tratează astăzi cu succes. Este destul de popular citatul Nimic nu este imposibil, nu? Dar şi Nimic nu trebuie, totul e de preferat este la fel de cunoscut. Aşa căăă … totul ţine de dorința și voinţa fiecăruia. Spor la conştientizarea dependenţelor, pe care cu siguranţă le aveţi!

 

 

Leave a Reply